Skræmmende, hvor dårligt mit "normale" er.

Hvordan føles det der kronisk sygdom egentlig?

Jeg plejer at beskrive følelsen af min sygdom på denne måde: Det føles som influenza, med tømmermænd og kun 3 timers søvn.

Men faktisk; jeg har ikke vidst om denne sammenligning var sammenligning. Jeg har nemlig ikke haft influenza siden 2008, og jeg kan faktisk ikke rigtig huske, hvordan influenza føles. Jeg mindes, at det føltes ret kedeligt.


Jeg kan nu annoncere, at det utænkelige er sket: Jeg, Søs Trier, har fået influenza.


Jeg troede ikke, at jeg skulle skrive ovenstående. Jeg havde faktisk bildt mig selv - og alle andre - ind, at jeg ikke kan få influenza.

Anyway; nu har jeg influenza, og dermed kan jeg komme med en ræsonnabel beskrivelse af, hvordan det føles at være kronisk syg.

Det føles som influenza, med tømmermænd og kun 3 timers søvn.

Jep! forklaringen holder stadig.

Faktisk gik der over en uge, før jeg overhovedet fandt ud af, at jeg har influenza. Først da jeg blev forpustet ved gang, og brystkassen gjorde ondt, når jeg trak vejret, gik op for mig: jeg er vist syg.

Søndag den 25. februar begyndte min næse at løbe. Men ellers var ugen efter, ligesom det plejer at være:

  • Ondt i muskler og led.
  • Træt som et plejehjem.
  • Muskler, der hurtigt bliver trætte.
  • Øjne, der svier.
  • Ondt i hovedet (jeg har kronisk svær betændelse i næse/bihuler, hvorfor jeg altid har det som, hvis jeg har bihulebetændelse).
  • Kuldskær (vi har et stort forbrug af brændeovns træ. Om aftenen er der altid gang i brændeovnen. Alligevel fryser jeg. Oftest resulterer det i, at jeg sidder med uldtæppe, mens Anders nærmest sidder nøgen og kamp sveder).
  • En tåget hjerne.

Ovenstående er som jeg plejer at have det. Ergo var den eneste forskel: En smule mere dvask (ikke mærkbart) og hosten.

Intet af det gjorde, at jeg mistænkte influenza. Mere dvask var forklarligt med vores tur til KBH. Hosten sker til tider. Især, hvis jeg ikke sover med hovedet oprejst (da tilbageløb af mavesyre kan give hoste, hvis det løber ned i det forkerte rør).

...

Det var først weekenden efter - da vi var ude på en længere tur med Chelsea - at jeg opdagede dét med vejrtrækningen og ondt i brystkassen. Jeg har nemlig ikke løbet hele ugen. Et snefald, og en hvis Sibirisk kulde satte en stopper for mit løb (pga. nervebetændelse kan jeg ikke holde balancen på løbebånd).

Jeg tog min temperatur. Let feber. Pis også! Jeg er vist syg!

Da en lungebetændelse kan blive ret alvorlig for os med et svækket immunforsvar, slog jeg et smut forbi lægen.

Konklusionen: Influenza

...

En lille sjov side historie:

Da lægen sagde: <<du har ikke lungebetændelse. Du har influenza>>. Kom jeg til at udbryde <<Øv!>>

Ikke fordi, at jeg ønsker en lungebetændelse. Bestemt ikke! Men fordi jeg havde en konkurrence med mig selv om ALDRIG at få influenza. Den konkurrence tabte jeg lige...

Da det gik op for mig, at jeg lige havde udbrudt 'Øv', skyndte jeg mig at hoste. Måske mit hoste kunne gøre, at lægen troede, at han hørte et host og ikke et 'Øv'.

...

Hvorfor ovenstående skriv?

For at give en bedre forståelse for, hvordan vi - kronisk syge - har det.

Når jeg husker tilbage på 2008, mindes jeg, at en influenza gjorde mig ret så dårlig. Jeg synes, at det er skræmmende og tankevækkende, at mit "normale" er så dårligt, at en influenza ikke følte som en mærbar forværring.

Fordelen er, at jeg - når det jo føles næsten normalt - kan gøre som jeg plejer. Ulempen er, at det kan jeg ikke. Forskellen er nemlig, at min kroniske sygdom ikke smitter. Det gør influenza til gengæld. Ergo; jeg må blive indendøre.

...

PS. Dette er ikke ment som et: Se hvor dårlig jeg normalt har det. Er det ikke bare synd for mig. Jeg har aldrig ønsket medlidenhed. Det gør jeg stadig ikke! Det er simpelthen bare for at give en forståelse for de kronisk syges hverdag.


Tak fordi du læser med!

Få mail om nye indlæg ved at følge mig på: Bloglovin'

Jeg er også at finde på

facebook - instagram - Snapchat: soes_trier

Du er velkommen til at kommentere og dele indlægget

Synes godt om

Kommentarer

frurosendahl
frurosendahl,

Ønsker dig så meget go' bedring, du er simpelthen bare så sej ♥

nouw.com/frurosendahl
kroniskefarver
kroniskefarver,

Tak smukke kvinde 😘

nouw.com/kroniskefarver
Henriette,

Jeg kan levende forestille mig den sammenligning. Sådan havde jeg det selv i lang tid før jeg fik min gigtdiagnose - lige bortset fra hovedpine og bihuleoplevelsen. Men ellers føltes det stort set også som at være ramt af en influenza. Faktisk kan man forklare din kroniske sygdom med at have kronisk influenza, bare uden at hoste normalt. Fortsat god bedring. Jeg håber ikke at kroppen svarer igen som den gør hos mig.

kronisketanker.wordpress.com
kroniskefarver
kroniskefarver,

Kronisk influenza er faktisk en skide god beskrivelse. Tak 😘. Jeg håber der snart er ovre og jeg slipper for samme reaktion som dig

nouw.com/kroniskefarver
Henriette,

Det håber jeg virkelig heller ikke - du har nok at slås med

kronisketanker.wordpress.com