Kan man spise sig rask?

Efter programmet 'Spis dig rask', har der været en masse snak om, hvorvidt man kan spise sig rask.

Kan man det?

Jeg ved det ikke. Jeg har set et af programmerne og jeg må indrømme: Sikke flotte resultater! Alligevel tror jeg ikke rigtig på det. Hvis man bare kunne spise sig rask, havde min læge nok sendt mig til diætist med det samme - istedet for at proppe mig med piller, sende mig igennem kemoterapi og nu biologisk medicin.

Bevares. Jeg tror på, at kosten har meget at skulle sige! Før sygdommen trænende jeg meget. Som i rigtig meget. Dette krævende en sund kost med masser af kcal. Jeg var aldrig syg.

Jeg tror på, at kosten har rigtig meget at skulle sige. Man skal jo ikke have en kandidat i kost for at kunne regne ud, at en livsstil med dårlig kost (for meget sukker, fedt osv.) og manglende motion giver et dårligt helbred. Modsat må en sund livsstil jo give et godt helbred.

Og faktisk: min speciallæge satte mig på diæt. En diæt, som skulle gøre min mave mere rask. Hvordan er det så gået?

Opfølgning diæten

Jeg har nu været på lowfodmap diæt siden den 8. januar. Jeg startede let ud, og følger nu diæten fuldstændig.

Hvis du vil læse om, hvad der er galt med min mave, kan du læse indlægget 'Min runde mave'.

lowFODMAP

Nå men, hvad er det der lowfodmap diæt for noget?

Det er en rimelig kompliceret diæt, og jeg kan ikke fortælle det ligeså godt som Mr. Google. Hvis du ikke har bøgerne eller app'en, kan du læse lidt om diæten her.

Kort fortalt er diæten god til personer med en sygdom i mave-tarm-kanalen eller en irritabel tarm (IBS).

FODMAP står for Fermenterbare, Oligosakkarider, Disakkarider, Monosakkarider And Polyoler.

Kræver det så en uddannelse i kemi for at følge diæten?

'Nej'

Men jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at det var pære let. Det kræver forberedelse og i starten tager det LANG tid at handle ind. Men som tiden går, bliver det nemmere. Når det første brød er bagt og de rigtige ingredienser er købt, er det faktisk ikke så slemt. Heldigvis!

Jeg blev henvist til diætist Mette Borre (som er medforfatter på flere bøger om diæten) og med hjælp fra hende samt bøgerne og app'en 'FODMAP diet', er det lykkedes mig at komme godt i gang.


<-- Sådan ser app'en ud.


Er det lykkedes mig at spise min mave rask?

Ja og nej...

Jeg havde nogle start vanskeligheder.

Ex.: jeg spiste kun efter lowFODMAP principper - troede jeg... Jeg forstod simpelthen ikke, hvorfor min mave stadig var stor og rund og med smerter. Indtil jeg opdagede, at jeg havde spist (en masse) kyllingpålæg med løgpulver i. Mr. A spiste resten og jeg fandt noget pålæg uden løg pulver.

Efter jeg fik styr på diverse produkter og lærte at kigge ingredienslisten ORDENTLIG igennem, er det gået rigtig godt.

I app'en er der en dagbog, hvori man kan indsætte smileys. Nå jeg ser den igennem, kan jeg se, at der både er smileys med mundvigen opad og smileys med mundvigen nedad. Altså der er dage med en glad smiley. Det vil jo sige, at diæten har hjulpet mig! (før havde jeg ene dage med en sur smiley)

At jeg oplever hele og halve dage uden mavegener gør, at jeg har lyst til at fortsætte low FODMAP livsstilen. Jovist jeg har stadig dage med mavegener, men speciallægen vil jo også give mig antibiotikakur. Dette skulle slå mine dårlige bakterier ned og dermed mindske mavegenerne yderligere.

Konklusionen må være den, at jeg ikke har spist mig rask, men jeg har spist mig til mindre mavegener.


Få mail om nye indlæg ved at følge mig på:

Bloglovin'

Jeg er også at finde på:

facebook - instagram

Du er velkommen til at kommentere og dele indlægget

Synes godt om

Kommentarer

livetmedcrohns
livetmedcrohns,

Hvor er det dejligt for dig, at kosten har hjulpet dig så meget. Dog vil jeg altid vove den påstand, at man med en kronisk sygdom aldrig bliver rask, men symptomfri (Hvis man skal være en smule flueknepper 😉 )
Jeg vil også vove den påstand, at bare fordi man har en sygdom i mave-tarm-kanalerne, er low FODMAP ikke nødvendigvis vejen til succes for maven - det er så enormt individuelt fra tarm til tarm hvad den reagerer på af mad, men er helt enig med dig i at det altid vil være et forsøg værd at prøve alverdens for at blive symptomfri. Low FODMAP gavner IKKE mig og mine tarme, på trods af en kronisk mave-tarm sygdom. 😊

nouw.com/livetmedcrohns
kroniskefarver
kroniskefarver,

Jeg er fuldstændig enig med dig 😊. Også derfor jeg opfordre til at prøve den. For det kan jo være at den kan hjælpe på de værste gener. Og hvis ikke. Ja, så har man da afprøvet. I bogen står den også, at den - ved en sygdom i maven - ikke kan stå alene. Hvor er det træls, at den ikke har hjulpet dig. Har du fundet anden kost, som kan lindre? Jeg er også helt enig i, at man ikke kan spise sig rask. Som jeg skrev: jeg har stadig mavegener, men har heldigvis oplevet bedring. Så burde nok have skrevet, at jeg har spist min mave delvis symptomfri 😊

nouw.com/kroniskefarver
livetmedcrohns
livetmedcrohns,

Jeg syntes helt bestemt det er et forsøg værd at prøve for mange, der er vi helt enige - for hvor ville det være skønt at kunne lindre ved hjælp af kosten og ikke medicinen 😊
Jeg vil bestemt ikke anbefale min kost til andre, men det der er bedst for min mave at spise er masser af salt, kulhydrater og ikke for grove grønsager. Gulerødder, svampe og kerner er absolut no-go for min mave, den kan slet ikke nedbryde det og giver forstoppelse nærmest med det samme.

nouw.com/livetmedcrohns
kroniskefarver
kroniskefarver,

haha det kan jeg godt forstå du ikke vil 😊. Men hvor er det fedt, at du har fundet noget mad, som du kan spise.

nouw.com/kroniskefarver
Annette
,

Ej det lyder da dejligt at det har hjulpet dig. Det gør mig oprigtig glad at læse. Jeg skal selv til at have meget mere fokus på kosten selv. Kan bare ikke tage mig sammen. Jeg hader at stå i et køkken, og tit har jeg slet ikke overskudet til det. Men der er kun en vej, tag en dag af gangen. Knus fra mig

kroniskefarver
kroniskefarver,

Det er simpelthen så rart! Jeg kan virkelig godt forstå. Var det ikke for supermand A, havde det heller ikke lykkedes mig. Eller hvert fald; så havde jeg levet af laktosefri yoghurt med en eller anden topping til. Men ja, en dag ad gangen og så skal du nok lykkedes med det. Jeg tror på dig. Knus

nouw.com/kroniskefarver